Wednesday 21 May 2008

Hoiduge neist

Ma ei tea, kui paljud teist nägid mõnda aega tagasi ETVs hilisööl jooksnud filmi Candy (http://www.infilm.com.au/reviews/candy.htm). Käsitletav teema oli sama, mis filmis Requiem for a dream (www.requiemforadream.com/), kuid pisut pehmem ja hambutum.
Ühesõnaga, hästi lühidalt ja lihtsusatult siis - üks %¤#peast poeet tutvub ühe ilusa ja kena väikekodanliku päritolu tüdrukuga, neil on selline tore lovestory. Panevad nad seal siis vaikselt narkotsi (mida türuk enne selle poisita vist teinud polnud), ja vajuvad ühe sügavamalt saasta. Filmi jooksul teeb üledoosi nende hedonist-professorist sõber, tüdruk teenib raha prostina ja saab psühhoosi ning veedab aega hullaris jne. Ainus, kellega midagi ei juhtu, on see krdi ebaõnnesõdur, poeet Dan, kes kogu sellest sitast kuidagi süüdimatult läbi libiseb.
Teate, kuhu ma selle jutuga jõuda tahan - on olemas ebaõnnesõdureid, kellega koos teie elu äpardub igal juhul. Nad keeravad kõigi ümbritsevate ning nendega kokkupuutujate elu nässu, libisedes ise kogu jamast läbi nagu nuga võist. Süüdimatult. Ja arvan, et igaüks meist on kohanud sellist ebaõnnesõdurit, mõnede elu on ta ehk isegi mõjutanud, rohkemal või vähemal määral. Ükskõik, kas nad määrivad teid ära füüsiliselt, materiaalselt või vaimselt, puhtaksaamine võtab aega. Neid on raske äa tunda, ja libisemine nende maailma ja nende reeglitusse toimub vähehaaval, mikroühhikute kaupa, tagasi aga peate ronima nagu mäkke. Nagu Mont Everesti tippu, see aga, kullakesed, pole kahjuks kõigile jõukohane.

No comments: